Write For Us

کودتای ۲۸ مرداد بحران مشروعیت ساخت | گفتگو با یرواند آبراهامیان

E-Commerce Solutions SEO Solutions Marketing Solutions
14 نمایش
Published
برای مشاهده زیرنویس فارسی یا انگلیسی گزینه زیرنویس یوتیوب را روشن کنید

حمایت ارزی از آزاد (patreon):
https://www.patreon.com/azad579

حمایت ریالی از آزاد (امکان حمایت ماهانه یا یکباره):
https://hamibash.com/azad

کودتای ۲۸ مرداد از ایده سلطنت مشروعیت‌زدایی کرد و حتی ایده قانون اساسی و لیبرالیسم را تضعیف کرد. در خلأ ایجاد شده، امکان اینکه کسی بیاید و بگوید من از جانب خدا مشروعیت دارم امکان‌پذیر شد.
استالین و مائو در موارد مشابهی آمدند و گفتند اعتبار ما ریشه در تاریخ دارد و ما نیروهای تاریخی را نمایندگی می‌کنیم. خمینی هم نماینده خدا بود و مشروعیت داشت. پس از وفات خمینی این مشروعیت و کاریزما دیگر وجود ندارد و مشکل ایجاد می‌شود. نهادها بر اساس سنت یا عقلانیت بروکراتیک ایجاد نشده بودند، بلکه بر اساس ولایت فقیه مشروعیت بنا شده بودند. این بحران مشروعیت در ایران مدرن به وجود آورده است.

یرواند آبراهامیان، تاریخ‌نگار ایرانی-امریکایی و ارمنی‌تبار، در سال ۱۳۱۹ در تهران به دنیا آمد. او آثار بسیار مهمی در زمینهٔ تاریخ معاصر ایران نوشته است، که کتاب "ایران بین دو انقلاب" از جمله پرآوازه‌ترین آثار او محسوب می‌شود. در دهه هفتاد میلادی، آبراهامیان عضو فعالی از کنفدراسیون جهانی محصلین و دانشجویان ایرانی بود، کسانی که با حکومت محمدرضا پهلوی مخالفت می‌کردند. همچنین، در سال ۱۳۵۴ (۱۹۷۶) در نیویورک، به عنوان نایب رئیس "کمیته برای آزادی هنر و اندیشه در ایران (CAIFI)" به عنوان یک بخش از "حزب کارگران سوسیالیست" فعالیت داشت.
یرواند آبراهامیان تا کلاس سوم در ایران تحصیل کرد. سپس در سال ۱۳۲۹، پدر و مادرش او را برای ادامه تحصیل به یک مدرسه شبانه‌روزی در بریتانیا فرستادند. او تحصیلات کارشناسی و کارشناسی ارشد خود را در رشته تاریخ اروپا از دانشگاه آکسفورد در سال ۱۳۴۲ انجام داد. سپس پس از مهاجرت به آمریکا، در سال ۱۳۴۸ دکترا را از دانشگاه کلمبیا دریافت کرد.
در دهه هفتاد میلادی، آبراهامیان از فعالان و اعضای کنفدراسیون جهانی محصلین و دانشجویان ایرانی بود که با حکومت محمدرضا پهلوی مخالفت می‌کردند. در نیویورک و در سال ۱۳۵۴ (۱۹۷۶)، به عنوان نایب رئیس "کمیته برای آزادی هنر و اندیشه در ایران (CAIFI)" و بخشی از "حزب کارگران سوسیالیست"، که تحت تأثیر تروتسکیسم بود، فعالیت داشت. این کمیته که از سال ۱۳۵۱ ریاست رضا براهنی و کی بویل را داشت، توانسته بود در خارج از ایران بیانیه‌های حقوق بشری با امضای چهره‌های مهم بین‌المللی را به منظور فشار بر حکومت پهلوی صادر کند.
آبراهامیان با تأکید بر مبانی اجتماعی تحولات سیاسی ادوار مختلف، نگرش منحصر به فردی به تاریخ معاصر ایران دارد. علایق آکادمیک او به طور عمده تحت تأثیر فعالیت‌های سیاسی و دیدگاه‌هایش قرار گرفته‌اند. وی در دانشگاه‌های پرینستون و آکسفورد به تدریس تاریخ ایران پرداخته و در حال حاضر در کالج باروک دانشگاه نیویورک (CUNY) به تدریس تاریخ جهان و خاورمیانه مشغول است. به گفته ناشر یکی از کتاب‌های او به نام "تاریخ ایران مدرن"، آبراهامیان از برجسته‌ترین تاریخ‌نگاران در زمینه "تاریخ ایران معاصر" محسوب می‌شود. دیدگاه او به طور کلی همدلانه نسبت به حزب توده است.
آبراهامیان خود را یک سوسیال دموکرات در زمینه سیاسی معرفی می‌کند و در آثارش به دنبال یک تفسیر نئومارکسیستی و طبقاتی از ایران است.

#آبراهامیان #یرواند_آبراهامیان#تاریخ #تاریخ_ایران #۲۸_مرداد #کودتای_۲۸_مرداد #مصدق #کودتای_مصدق #استالین #مائو #ایران #جمهوری_اسلامی #سیاست #علوم_سیاسی #مارکسیسم #حکومت_دینی #مشروطه #زن_زندگی_آزادی #مهسا_امینی #دموکراسی #رفراندوم #انقلاب #براندازی #اصلاحات #حکومت_دینی #خامنه_ای #خمینی #اسلام #محمدرضا_شاه #رضاشاه #رضا_پهلوی #قاجار #محمدرضاشاه #اعتراض #مکاتب_تاریخی #قانون_اساسی #حزب_توده
دسته بندی
اندیشه و حکمت
برچسب
سیاست, انقلاب, سپاه پاسداران
وارد شوید یا ثبت نام کنید تا دیدگاه ارسال کنید.
اولین نفری باشید که دیدگاه ارائه می کند