Write For Us

Mohammadreza Shajarian (محمدرضا شجریان - خواننده‌ای که از صدایش سپیده سر برآورد)

E-Commerce Solutions SEO Solutions Marketing Solutions
162 نمایش
Published

کدام یک از آثار محمدرضا شجریان را شاخص تر میدانید ؟؟؟
هنرمندان در این گفت و گو به این سوال پاسخ میدهند

------------------------------

1 مهر سالروز تولد موسیقی‌دان، خوش‌نویس و خواننده‌‌ای بزرگ است که او را پرآوازه‌ترین هنرمند موسیقی اصیل ایرانی می‌دانند و یکی از مهم‌ترین موسیقی‌دانان جهان. «محمدرضا شجریان» در حالی به 79 سالگی پا گذاشت که سال‌هاست یکی از 50 صدای برترِ جهان است و در کشورش به «خسروی آواز» و «اسطوره‌ی زنده» معروف.

به مناسبت زادروز «محمدرضا شجریان» سایت «موسیقی ما» از تعدادی از چهره‌های هنر و ادب کشور خواسته تا بهترین قطعه‌ای را که از این استادِ آوازخوان شنیده‌اند، انتخاب کنند. محمود دولت‌آبادی، هنگامه اخوان، کامبیز روشن‌روان، علی رهبری، بهداد بابایی، قطب‌الدین صادقی، بهروز رضوی، مهدی پاکدل، بهرام دبیری، ستاره اسکندری و بهروز غریب‌پور در این باره نظر داده‌اند.

اولین اجرا و ضبط صدای شجریان در پائیز سال ۴۶ در غالب برنامه «برگ سبز شماره ۲۱۶» از رادیو ایران پخش شد؛ اما او به دلیل اینکه پدرش می‌خواست نام «شجریان‌ها» با قرائت قرآن شناخته شود، در برنامه‌های رادیویی خود را با نام «سیاوش بیدکانی» معرفی کرد. تا اینکه در سال ۱۳۵۰ پدرش به خوانندگی آواز توسط وی رضایت داد و شجریان با نام خود در رادیو و تلویزیون حاضر شد.

«محمدرضا شجریان» در طی بیش از نیم‌قرن فعالیتِ هنری‌اش، آثار متعددی را خلق کرد که هر کدام‌شان گنجینه‌ای غنی برای موسیقی ایران هستند. او که تحتِ تعلیمِ بزرگ‌ترین اساتید موسیقی ایران قرار گرفته است،‌ تا آخرین روزهایی که به فعالیت‌ هنری می‌پرداخت، دست از آموختن برنداشت. در پرونده‌ی هنری او همکاری با برجسته‌ترین آهنگسازان، موسیقی‌دانان و نوازندگان این کشور وجود دارد. علاوه بر اجراهای خصوصی و کنسرت ها و تیتراژ فیلم ها و آثار غیررسمی، او آثارِ متعددی خلق کرد که از جمله‌ی آن می‌توان به «چهره به چهره»، «گلبانگ»، «به یاد عارف»، «سپیده»، «جان جان»، «راز دل»، «از خون جوانان وطن»، «خلوت گزیده»، «انتظار دل»، «پیوند مهر»، «آستان جانان»، «سر عشق»، «بیداد»، «نوا (مرکب خوانی)»، «دود عود»، «ساز قصه گو»، «پیام نسیم»، «دل مجنون»، «سرو چمان»، «آسمان عشق»، «دلشدگان»، «دیلمان»، «رباعیات خیام»، «چشمه نوش»، «بهاریه»، «یاد ایام»، «جان عشاق»، «گنبد مینا»، «پیغام اهل دل (همایون مثنوی)»، «در خیال»، «رسوای دل»، «عشق داند»، «شب وصل»، «معمای هستی»، «شب سکوت کویر»، «آهنگ وفا»، «آرام جان»، «بوی باران»، «زمستان است»، «بی تو به سر نمی شود»، «فریاد»، «هم نوا با بم»، «جام تهی»، «ساز خاموش»، «سرود مهر»، «غوغای عشق بازان»، «آه باران»، «زبان آتش»، «رندان مست»، «مرغ خوش خوان»، «رنگ های تعالی» و «طریق عشق» اشاره کرد.

دریافت دیپلم افتخار یونسکو (۱۳۷۸)، جایزه گرمی آمریکا (1385)، نشان ملی لیاقت شوالیه فرانسه (۱۳۹۳)، نشان بین المللی عالی هنر برای صلح (۱۳۹۶)، جایزه ویژه جشنواره موسیقی بنیاد آقاخان (۱۳۹۸) و... نشان از آن است که جهان نیز به ستایشِ هنر او پرداخته است؛ اما آنچه او را از بسیاری دیگر از هنرمندان متفاوت می‌کند قدرتِ صدا و زیبایی آن و تکنیک‌ش نیست، او همواره هنرمندی متفکر بود که بر این نکته تاکید داشت که هر وقت حرفی برای گفتن به مردم داشته است، روی صحنه می‌رود: «ما هنرمان را برای مردم نگه می‌داریم و برای مردمی که دوستشان داریم زندگی می‌کنیم.»

«شجریان» در تمامی آثاری که خلق کرد، ظرفیت‌های موسیقی اصیلِ ایرانی را به رخ کشید و در عین حال خدمتی بزگ به ادبیات کرد. او که انسی دیرین با شعرِ فارسی دارد، بهترین غزل ها و مثنوی ها و رباعی ها و دوبیتی ها و قطعه ها و حتی اشعار نو را برگزید و در قالب آوازهای خویش جلوه‌ای درخشان داد. مردمِ ایران با صدای او بود که با بسیاری از شاعران آشنا شدند. او خود ادیب است و از همین روی اشارات و دقایق و حقایق اشعار را به خوبی می‌شناسد و آن را در اشعارش بروز می‌دهد. بسیاری بر این اعتقادند که شعر حافظ با آواز شجریان است که شکل کمال یافته خود را نشان می دهد، آن‌چنان که «سایه» گفته است: «وقتی شجریان این بیت حافظ را (مفلسانیم و هوای می و مطرب داریم...) در آلبوم «عشق داند» به آواز می خواند اگر حافظ زنده بود قطعا برمی خاست و بر لب های شجریان بوسه می زد.»

«شجریان» دارای درجه ممتاز در خط نستعلیق است و حتی یک بار هم نمایشگاهی از آثارش برای بازدید علاقه مندان به خوشنویسی برپا کرده است. همچنین او سازهای صراحی، شهرآشوب، ساغر، کرشمه و سبو در زمره ساز هایی است که او ابداع و به دنیای موسیقی عرضه کرده است.

او از سالِ‌ 95 تاکنون با بیماری دست و پنجه نرم می‌کند و از آن زمان تاکنون این استاد آواز و خواننده محبوب موسیقی سنتی از صحنه اجرا و دیدگان هوادارن خود دور مانده است.

تیتر برگرفته از شعری از «شفیعی کدکنی» برای «محمدرضا شجریان» است.


------------------------------

✅ بهترین کانال های فارسی یوتیوبی رو دنبال کن

دسته بندی
ترانه
وارد شوید یا ثبت نام کنید تا دیدگاه ارسال کنید.
اولین نفری باشید که دیدگاه ارائه می کند