Write For Us

آیین‌های مذهبی و دوقطبی اجتماعی | گفتگوی محسن‌حسام مظاهری و حسین شهرستانی

E-Commerce Solutions SEO Solutions Marketing Solutions
2 نمایش
Published
محسن‌حسام مظاهری: رشد مناسک به‌تنهایی نمی‌تواند نشان‌دهنده‌ی رشد دین باشد، در کنار آن لازم است شاهد رشد اعتقادات و اخلاق دینی هم باشیم. با توجه به این، امروز نمی‌توانیم مدعی رشد دین در جامعه باشیم. جمهوری اسلامی در خصوص مناسک، سوگیری شیعی دارد. مناسک مربوط به عید فطر، عید قربان و میلاد پیامبر اکرم بزرگ نشده است، از آن طرف مثلا شاهد این هستیم که توجه به ماه رمضان تحت‌الشعاع شهادت امام علی (ع) قرار گرفته است. اینکه روز دختر هم همزمان با میلاد حضرت معصومه نامگذاری شده است گواهی بر این مدعاست.
حسین شهرستانی: مناسک به بستری برای ارتباط‌های مدنی تبدیل شده است. مناسکی مانند محسنیه که لبه‌های تقابل با اهل‌سنت در آن تیز می‌شود جمهوری اسلامی جلوی آنها را گرفته است. اتفاقا در چنین مناسک ضدوحدت‌گرایانه‌ای، کنش ضدجمهوری اسلامی انجام می‌شود، مثلا مراسم‌های قمه‌زنی‌ای که وجود دارد. اسلام سیاسی و جمهوری اسلامی بوده است که جلو قمه‌زنی ایستاده است. نامگذاری میلاد حضرت معصومه به نام روز دختر یک کارکرد اجتماعی دارد و با اینکه شیعی است، اما فرقه‌ای نیست و لبه‌های تقابل تشیع و تسنن را تیز نمی‌کند.

00:00 آیین‌های مذهبی و دوقطبی اجتماعی
42:20 شهرستانی. مناسک و کارکرد اجتماعی آن
01:08:20 مظاهری. شیعی شدن مناسک
2:00:22 شهرستانی. مناسک و جامعه مصرفی
02:29:25 مظاهری. رقابت‌ها و نقش حاکمیت

حمایت ارزی از آزاد (patreon):
https://www.patreon.com/azad579

حمایت ریالی از آزاد (امکان حمایت ماهانه یا یکباره):
https://hamibash.com/azad

در صورت نیاز، از آدرس‌های زیر هم می‌توانید جهت حمایت از ما استفاده کنید. حتما بعد از هر نقل و انتقال از طرق ایمیل «آزاد» با ما در ارتباط باشید.

USDT (trc20):
TMJ4T1LPBQY6vF8uAXVifm5tRpJbqk7TQc

USDT (erc20):
0xc1DB525EAd3D8A00b1693AEcc7D7d59243376d0c

BTC:
bc1qngd0qxzxjnzfh5n5eav66rds5557z0wgl4g4qa

ETH (erc20):
0xc1DB525EAd3D8A00b1693AEcc7D7d59243376d0c


محسن‌حسام مظاهری، نویسنده و پژوهشگر متولد ۱۳۶۱ در اصفهان، در زمینه مطالعات اجتماعی دین و تشیع فعالیت می‌کند. حوزه تخصصی او، پژوهش در مناسک و آیین‌های شیعه است و بخش قابل‌توجهی از فعالیت‌های علمی‌اش به بررسی روند تغییر و تحولات این آیین‌ها و درک منطق پشت این تغییرات اختصاص دارد. او همچنین آثاری در زمینه مطالعات اجتماعی جنگ ایران و عراق به نگارش درآورده است. مظاهری که دانش‌آموخته رشته جامعه‌شناسی از دانشگاه تهران است، سابقه سردبیری نشریات «هابیل» و «فتیان» را در کارنامه دارد. او مدیر و سرویراستار دانش‌نامه تخصصی «فرهنگ سوگ شیعی» و دبیر مجموعه «کتاب‌های سرو» در حوزه مطالعات اجتماعی شیعه است. از جمله کتب وی می‌توان به ساکن خیابان ایران، پیاده‌روی اربعین: تاملات جامعه‌شناختی و مجالس مذهبی در ایران معاصر اشاره کرد.

سید حسین شهرستانی، نویسنده و پژوهشگر علوم اجتماعی، مدرک دکترای جامعه‌شناسی از دانشگاه تهران دارد. وی به طور همزمان به تحصیلات حوزوی نیز پرداخته است. او تالیفات متعددی در زمینه‌های دینی، فلسفی و اجتماعی دارد و با موسسات مختلفی از جمله مرکز بررسی‌های راهبردی، دانشگاه تهران و دانشگاه باقرالعلوم همکاری داشته است. در حال حاضر، او معاون پژوهشگاه فرهنگ و هنر اسلامی حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی است و دغدغه‌های خود را در پیوند اندیشه دینی با مسائل روز اجتماعی از طریق فعالیت‌های پژوهشی و رسانه‌ای دنبال می‌کند.

#اربعین #حسام_مظاهری #حسین_شهرستانی #محسن_حسام_مظاهری #فاطمیه #الهیات #سیاست #مناسک #مناسک مذهبی #حکومت_دینی #ایران #زن_زندگی_آزادی #مرجعیت #خمینی #خامنه_ای #بازرگان #سیستانی #طالقانی #مطهری #جمهوری_اسلامی #سیاست #مطالعات_دین #حکومت_دینی #فلسفه_دین #فلسفه #روحانیت #حکومت_اسلامی #دین_شناسی #دین #دینداری #debate
دسته بندی
اندیشه و حکمت
برچسب
آزاد, سیستانی, خامنه ای
وارد شوید یا ثبت نام کنید تا دیدگاه ارسال کنید.
اولین نفری باشید که دیدگاه ارائه می کند