Write For Us

ملی شدن صنعت نفت ایران و جدال مصدق با پهلوی | گفتگوی فریدون مجلسی و محمد توسلی

E-Commerce Solutions SEO Solutions Marketing Solutions
2 نمایش
Published
فریدون مجلسی: مصدق در ماجرای ملی شدن صنعت نفت به‌جای دفاع از حقوق ملی، باید منافع ملی را لحاظ می‌کرد. آنها به غرامتی که باید در قبال انگلیس پرداخت کنند آگاه بودند. بر همین اساس بود که در سال ۱۳۲۳ وقتی نماینده قوچان پیشنهاد ملی شدن نفت را داد، شخص مصدق با او مخالفت کرد. البته مصدق فرد وطن‌پرستی بود، اما تعصبات خانوادگی نیز داشت که در انتصاباتی که انجام داده مشخص است.
محمد توسلی: دکتر مصدق به‌دنبال منافع ملی بود و تسلیم فضاسازی‌های دیگران نمی‌شد. نه تسلیم خواسته‌های فداییان اسلام و آیت‌الله کاشانی شد و نه با حکومت کردن محمدرضا پهلوی کنار آمد. این افراد درصدد حذف مصدق و برآوردن خواسته‌های خودشان بودند، ولی اصرار دکتر مصدق بر منافع ملی، سبب کودتای ۲۸ مرداد شد. به همین دلیل، مردم آن نسل این واقعیت را درک کردند و راه او را ادامه دادند.

حمایت ارزی از آزاد (patreon):
https://www.patreon.com/azad579

حمایت ریالی از آزاد (امکان حمایت ماهانه یا یکباره):
https://hamibash.com/azad

در صورت نیاز، از آدرس‌های زیر هم می‌توانید جهت حمایت از ما استفاده کنید. حتما بعد از هر نقل و انتقال از طریق ایمیل «آزاد» با ما در ارتباط باشید.

USDT (trc20):
TMJ4T1LPBQY6vF8uAXVifm5tRpJbqk7TQc

USDT (erc20):
0xc1DB525EAd3D8A00b1693AEcc7D7d59243376d0c

BTC:
bc1qngd0qxzxjnzfh5n5eav66rds5557z0wgl4g4qa

ETH (erc20):
0xc1DB525EAd3D8A00b1693AEcc7D7d59243376d0c

فریدون مجلسی (زادهٔ ۱۳۲۳) دیپلمات، نویسنده و مترجم ایرانی است که پس از انقلاب ۱۳۵۷ از وزارت امور خارجه بازخرید شد و به فعالیت در بخش خصوصی پرداخت.
وی تحصیلات ابتدایی را در دبستان نوبنیاد فیروزکوهی و متوسطه را در دبیرستان فیروزبهرام گذراند. در سال ۱۳۴۱ دیپلم گرفت و ابتدا وارد دانشکده نفت آبادان شد، اما پس از قبولی در کنکور حقوق، تحصیل در دانشگاه تهران را ادامه داد و در سال ۱۳۴۵ لیسانس گرفت. در دوران سربازی در آزمون وزارت امور خارجه پذیرفته شد و پس از پایان خدمت، به این وزارتخانه پیوست.
در سال ۱۳۴۸ به عنوان سرکنسول به واشینگتن اعزام شد و هم‌زمان در دانشگاه جورج تاون دروس مرتبط با تاریخ آمریکا را گذراند. پس از بازگشت به ایران در ۱۳۵۱، در دفتر نخست‌وزیر مشغول به کار شد و در مقطع کارشناسی ارشد علوم سیاسی ادامه تحصیل داد. مأموریت‌های بعدی او را به بروکسل برد و در اوایل ۱۳۵۷ به ایران بازگشت. پس از انقلاب، از مذاکره‌کنندگان اصلی ماجرای گروگان‌گیری بود، اما اندکی بعد از وزارت امور خارجه کنار گذاشته شد.
از آثار تألیفی او می‌توان به «میترا و چاتورانگا: کارنامک خسروی» اشاره کرد که سرگذشت زندگی خسرو و پدرش قباد را روایت می‌کند. همچنین، «اسیر افتخار» روایتی تاریخی-سیاسی با طراحی داستانی پلیسی است. در حوزه ترجمه، مجلسی آثاری چون «منم کلودیوس» نوشته رابرت گریوز، «خشم» و «شوهر کمونیست من» از فیلیپ راث، و «ایران سرزمین مقدس» اثر گور ویدال را به فارسی برگردانده است.

محمد توسلی حجتی (زادهٔ ۲۵ اردیبهشت ۱۳۱۷ در محلهٔ سنگلج تهران) سومین دبیرکل نهضت آزادی ایران و نخستین شهردار تهران پس از انقلاب اسلامی است. او در خانواده‌ای مذهبی با پنج برادر و دو خواهر رشد یافت؛ پدرش کاسبی در بازار تهران بود و مادرش دختر حاج‌آقا میرهوشی‌السادات، از بازاریان قدیم تهران.
در سال ۱۳۳۵، توسلی وارد دانشکدهٔ فنی دانشگاه تهران شد و به عضویت انجمن اسلامی دانشجویان درآمد. با تشکیل نهضت آزادی در سال ۱۳۴۰، به این حزب پیوست و در سال ۱۳۴۱ برای تحصیل در رشتهٔ مهندسی حمل‌ونقل و ترافیک به آلمان و سپس آمریکا رفت.
پس از بازگشت به ایران در سال ۱۳۴۶، ممنوع‌الخروج شد. در سال ۱۳۵۰، به‌دنبال دستگیری اعضای مجاهدین خلق، توسلی به‌همراه اکبر هاشمی رفسنجانی و عزت‌الله سحابی به اتهام کمک به این سازمان دستگیر و به یک سال زندان محکوم شد.
پیش از پیروزی انقلاب در سال ۱۳۵۷، مسئولیت تبلیغات ستادهای راهپیمایی و ستاد استقبال از سید روح‌الله خمینی را بر عهده داشت و پس از تشکیل دولت موقت، به‌عنوان شهردار تهران منصوب شد و تا سال ۱۳۵۹ در این سمت فعالیت کرد.
توسلی در سال‌های ۱۳۶۷، ۱۳۶۹، ۱۳۸۰، ۱۳۸۸ و ۱۳۹۰ به‌دلایل مختلف سیاسی بازداشت شد و مدتی را در زندان گذراند. در سال ۱۴۰۳، پس از درگذشت ابراهیم یزدی، به‌عنوان دبیرکل نهضت آزادی ایران انتخاب شد و تا ۱۰ خرداد همان سال در این سمت بود.
از آثار منتشرشدهٔ توسلی می‌توان به کتاب «شصت سال ایستادگی و خدمت: خاطرات مهندس محمد توسلی: تجربه مدیریت شهری در دوران بحران (اسفند ۱۳۵۷ تا دی ۱۳۵۹)» اشاره کرد.

#محمد_توسلی #فریدون_مجلسی #مصدق #پهلوی #انقلاب_۵۷ #ملی_شدن_نفت #ملی_شدن_صنعت_نفت #۲۹_اسفند #۲۸_مرداد #شرکت_نفت_ایران_و_انگلیس #کودتا #زاهدی #رزم_آرا #فداییان_اسلام #نواب_صفوی #کاشانی #بروجردی #فاطمی #جبهه_ملی #نهضت_آزادی #حزب_توده #پادشاه #سلطنت_طلب #مجتهدزاده #زیباکلام #مشروطه #محمدرضاشاه #شاه #محمدرضاپهلوی #پادشاه_مشروطه #محمدرضاشاه #سلطنت_مشروطه #جمهوری_اسلامی #دموکراسی #انقلاب #اصلاحات #سیاست #انگلیس #آمریکا #حکومت_دینی #ایران #سیاست_خارجی #شریعتی #طالقانی #بازرگان #خامنه_ای #خمینی #شاه #اعتراض #روحانیت #حکومت_اسلامی #رهبری #debate
دسته بندی
اندیشه و حکمت
برچسب
رضاپهلوی, محمدرضاشاه, شعبان جعفری
وارد شوید یا ثبت نام کنید تا دیدگاه ارسال کنید.
اولین نفری باشید که دیدگاه ارائه می کند